DJ skills, producing

Wat een DJ moet kunnen, welke soorten DJ's er zijn.

DJSkills

Hier wordt onder verstaan wat je als DJ aan techniek in huis hebt, en dan niet qua apparaten, maar wat je kunt met mixen, beat matching etc. Natuurlijk is dit allemaal in ontwikkeling en kun je niet volledig zijn, maar een aantal essentiële skills worden hier onder besproken. Om ze goed te leren is het waarschijnlijk onvoldoende om er alleen maar over te lezen. Een lesje van een ervaren DJ werkt veel beter!

Muziek kennen

Tja, het gaat tóch om muziek! Je moet als DJ véél muziek kennen en bijhouden wat er actueel is en wat trends zijn. Veel beluisteren en kopen wat je kunt gebruiken. Naar andere DJ's luisteren en kijken wat ze doen, dance events bezoeken, bladen lezen, de scene in de gaten houden dus. Op vakantie naar Ibiza?

Verder is wat begrip van hoe nummers in elkaar zitten nodig. Dat er zoiets bestaat als een intro, couplet, refrein, bij elkaar horende groepen van 2, 4, 8, 16 maten, maatsoorten, tempo's, break(-down), climax. Een veel voorkomende songstructuur is:

| Intro | Body | Break : Build up : Climax | Exit |

Meestal niet zo'n goed idee om in de build up een nieuwe track in te mixen...

Cue, beatcounter, inmixen

De meeste DJ's mixen tegenwoordig hun platen aan elkaar, dus zonder er zelf tussendoor te praten. Hiervoor is nodig dat de twee nummers hetzelfde tempo hebben, of krijgen. Door tijdens het draaien van één nummer op de tweede tafel een volgend nummer te starten kun je op de beatcounter daarvan zien wat het tempo is. Maar daarmee ben je er nog niet! Je moet zoeken naar een geschikt startpunt en via de koptelefoon (cue, monitor, PFL) naar tweede tafel te luisteren om het exact synchroon te krijgen. Dat kun je doen door met de hand de tafel af te remmen of een zetje te geven, door de as van de draaitafel vast te pakken om te remmen, door even kort naar een ander toerental te schakelen, door de pitch-regelaar te gebruiken. Zorg ook dat de volumes matchen, je kunt dat aan de Vu meters zien. Let er op dat een nummer niet steeds even hard is: een intro is meestal zachter dan een climax!

Jumpstart

Of cue-start is het exact op een bepaalde beat instarten van een track. Hiervoor moet je eerst precies de juiste beat opzoeken door de schijf met de hand voor en achteruit te draaien. Dan houd je hem daar stil, en laat je hem exact on the beat los tijdens het inmixen.

DJ at workOvergang mixen

Hiervoor zijn verschillende technieken. Hier is er een:

  1. Start een nummer op tafel 1, zet de trim (gain) goed, zet de master open
  2. Pak een tweede schijf met de juiste stijl en het juiste tempo
  3. Zet de cue van kanaal 1 uit, voor 2 aan en zet de gain goed voor 2. Zoek de eerste beat op (startpunt). Koptelefoon op 1 oor, zodat je het zaalgeluid óók hoort.
  4. Start plaat 2 in fase qua beats en aantal maten
  5. Wacht tot na de break van plaat 1, jumpstart plaat 2 precies op het terugkeren van de beat, bij de climax.
  6. Zet de lage tonen voor plaat 2 dicht
  7. Zet kanaal 2 ongeveer 75% open, zet kanaal 1 iets terug, of gebruik de crossfader. Let op dat de Vu meter niet te hoog komt.
  8. Zet nu langzaam de lage tonen van kanaal 2 open, terwijl je die van kanaal 1 dichtdraait. Als er iets niet (meer) klopt met de fase of de beats, corrigeer die van de plaat met het laagste volume (valt het minste op!).
  9. Fade nu kanaal 2 er helemaal in en 1 er uit.
  10. Voor het volgende nummer idem, maar dan omgekeerd.

Matching

Er zijn verschillende levels van matching bij het mixen:

  • Beat matching: twee nummers synchroniseren per tel (beat)
  • Bar matching: idem per maat (eenheid van meestal 4 tellen)
  • Loop matching: idem muzikale eenheid van meestal 2 of 4 maten (motief)
  • Stage matching: idem per song-deel, je mixt dus bijv. de intro van 1 nummer aan de body van het volgende nummer, de breakdown van een nummer aan de climax van een ander, enz.

Scratching, cutting, beat juggling

Scratching is het maken van rtimische geluiden door met de hand de schijf heen en weer te bewegen. Dit geluid mix je on the beat door je muziek heen. Cutting is het exact synchroon draaien van twee verschillende nummers en dan on the beat razendsnel switchen van één nummer naar het andere en terug. Beat juggling: gebruik twee schijven en zoek op elk daarvan een geschikt stukje, bijvoorbeeld op de ene een bassdrumsound en op de andere een snaredrumsound. Door de platen nu ritmisch afwisselend heen en weer te draaien, kun je een drumpartij spelen! Je kunt ook een langer stukje van bijvoorbeeld 1 maat nemen en hetzelfde doen.

Beat counter

De onderstaande beatcounter werkt als volgt: Klik eerst een keer op de onderstaande beatcounter met je muis. Tik nu het tempo van een nummer op de spatiebalk, op een lettertoets van je computer of op de linkermuisknop. Na enkele tikken verschijnt het actuele tempo. Kun je het strak houden?

Beatcounter

BPM

JavaScript: S.Sanders

BPM berekenen

Als je met een stopwatch (-app) of horloge met secondenwijzer het aantal Beats Per Minute (BPM) wilt bepalen: bepaal het aantal beats in bijv. 10 sec. en gebruik dan de volgende formule:

T / (sec/60) = BPM of: (T x 60) / sec = BPM

Hierin is T het aantal beats (tellen in de muziek), dat je deelt door het aantal seconden dat je eerst deelt door 60 (immers 60 sec/minuut en je wilt beats per minute).

Als je het aantal maten telt wordt de formule:

(M x T) / (sec/60) = BPM of: (M x T x 60) / sec = BPM

Hierin is M het aantal maten en T het aantal tellen per maat (meestal 4).

BPM calculator

Tel gedurende een aantal seconden het aantal beats. Vul in in deze calculator en klik op "Bereken".

:
  

 

Producing

Steeds meer DJ's maken tegenwoordig hun eigen opnamen. Digitale geluidsbewerkings software is betaalbaar en je hebt er ook geen peperdure computers meer voor nodig. Bij veel software krijg je al samples meegeleverd waarmee je direct aan de slag kunt. Hiermee kun je ook nummers of delen ervan remixen, er andere stukjes doorheen laten horen etc. Als je dat creatief en met smaak doet kun je aan je bureau de vetste grooves maken!

DJ Software links >>

DJ Links >>

Donatie

Dit is een gratis site, die al sinds 2003 voortdurend wordt uitgebreid en geactualiseerd. Als jij ook wilt dat dat zo blijft, doe dan een donatie aan Popschool Maastricht >>

QR code https://popschoolmaastricht.nl:443/college_dj_skills.php?menu=menuDJ

Bijgewerkt op: 5 November, 2023