Drums

Het drumstel zoals we dat nu kennen heeft nog maar een betrekkelijk korte geschiedenis.

Zie ook drummen, notatie, percussie notatie

Geschiedenis van het drumstel

De eerste drumsets ontstonden omstreeks 1930 (Chick Webb!) en verschilden nogal van de drums van tegenwoordig. De hi-hat werd bijvoorbeeld nog niet gebruikt. Men speelde toen enkel met de ride, snare en bass.

Een orkest had vaak een aparte muzikant voor het cymbaal of bekken, de kleine trom (nu beter bekend als de snaredrum) en de grote trom (of basdrum). Om de orkesten qua bezetting klein te houden had men veel aan een muzikant die verschillende instrumenten alleen kon bespelen. Omdat het voor een violist wel lastig is om tegelijkertijd ook nog trombone te spelen, werd een manier bedacht om verschillende slaginstrumenten samen te voegen. Dat bleek beter haalbaar. Door behalve de handen ook de voeten te gaan gebruiken om via pedalen bijvoorbeeld de grote trom te bespelen, ontstond de "liggende" basdrum van nu.

Drumstel
Door de instrumenten aan te klikken kun je horen hoe ze klinken. bassdrum ride crash hihat snaredrum tom3 tom2 tom1

Drums in jazz, fifties

De eerste muziekstijl waarin het drumstel en de bespeling ervan zich ontwikkelde was de jazz. Grote namen uit de jazz-geschiedenis zijn oa.: Elvin Jones, Art Blakey, Gene Krupa, Max Roach. Hun manier van spelen beïnvloedde alle drummers die na hun kwamen, inclusief die uit de rock & roll, pop, rock tot en met nu. Toonaangevende drummers uit de rock als Ian Paice (Deep Purple), John Bonham (Led Zeppelin) haalden hun inspiratie bij deze jazz drummers. In de blues en de sterk door blues beïnvloede rock & roll is de invloed nóg duidelijker te horen. In de loop van de 50-er en 60-er jaren ontstond een soort "standaard-bezetting" in de rhythm & blues en rock & roll stijlen:

  • zanger
  • drummer
  • gitarist
  • bassist
  • pianist

Voor solo's vaak nog aangevuld met een sax of een solo gitaar. Toch had de drummer vooral bij rock & roll nog maar een begeleidende functie. Hij was nodig voor de andere muzikanten als referentie om het tempo te houden en in de maat te blijven. De rol werd later belangrijker.

Sixties en Seventies

Het glorietijdperk van oa. Beatles en Rolling Stones. Muzikaal gezien waren the Beatles niet meteen een revolutie voor het drumstel. Ringo Starr, de drummer van de groep, begeleidde vooral de andere muzikanten en zorgde niet echt voor indrukwekkende speltechnieken. Op dat gebied was Santana eigenlijk spraakmakender. Ook zij waren in de jaren zestig reeds actief en middels hun latino-rock legden ze een grote nadruk op de drums. In hun muziek hoor je veel jazz invloeden, vooral op hun live-albums. Alle instrumenten vullen elkaar aan en krijgen solo's, zoals ook in de jazz.

Wat stevigere muziek werd in deze tijd gespeeld door een hardrock band als Black Sabbath die in 1969 hun gelijknamige debuutalbum uitbrachten. Hoewel iets heel anders dan Santana, was daarop ook duidelijk te horen hoe de drummer zijn positie als gelijkwaardige muzikant liet blijken. Ook bij Deep Purple en Led Zeppelin waren drums prominent. Een sterke jazz- en blues invloed was duidelijk te horen. De drummers gebruikten niet enkel de gewone en simpele standaardritmes, maar trachtten ook inventief te zijn. Net als een gitarist die zijn handtekening aan een nummer geeft door middel van een solo of karakteristieke riffs.

Elektro-pop

In de 80-er jaren kwamen, tegelijk met de synthesizers, de elektronische drums op. Aanvankelijk gebruikten deze muzikanten nog echte drums (hiermee bedoel ik het akoestische drumstel dat geen kabels of versterkers vereist om geluid te produceren), maar de drumritmes waren wel stuk simpeler dan in de meeste sixties muziek, mechanischer en vrijwel uitsluitend begeleidend.

Linn drum computerRoland TR808 drumcomputer
De legendarische Linn en Roland drumcomputers

Na een tijdje kwam dan ook de drumcomputer tot stand. In elke studio was in deze tijd de Linn drum te vinden of de eveneens legendarische Roland TR drumcomputers. Dit waren simpele elektronische machines die perfect allerhande ritmes konden naspelen met elektronische timing-precisie. Alle drumonderdelen zaten er in geprogrammeerd en men kon eveneens de klank van ieder drumonderdeel wijzigen en het ding zo snel of zo traag instellen als men wou. Het vereiste geen echte kennis van drums en je kon er mee experimenteren zoveel men wilde. Als band kon je zo een drummer uitsparen. Er is dan ook uitgebreid gebruik van gemaakt en dat wordt nog steeds soms gedaan. Niet moeilijk te begrijpen dus dat echte drummers deze uitvinding in het algemeen niet zo appreciëren... Toonaangevend in deze ontwikkelingen was bijvoorbeeld de Duitse band "Kraftwerk".

Ongeveer gelijktijdig met de drumcomputer werd ook het elektronische drumstel ontworpen. Dit combineert een beetje van het uiterlijk van een gewoon drumstel met de klankmogelijkheden van een drumcomputer. Het wordt bespeeld door een drummer, maar de klank van de ketels en bekkens kan volledig ingesteld worden naar eigen behoeften. In plaats van diepe en brede ketels en bekkens wordt er gebruik gemaakt van kleine "pads". Dit zijn ronde schijven waarin zich sensoren bevinden. Bij een slag hierop sturen zij signalen door naar de besturingseenheid, die de signalen omzet in geluid. De besturingseenheid bevindt zich samen met de versterker in een soort zwarte doos, die tevens de klank van de pads bepaalt. Die zwarte doos is deels te vergelijken met een gewone drumcomputer.

Als je gewend bent om op een akoestisch drumstel te spelen is het dus wel even flink wennen aangezien de pads een heel stuk kleiner zijn en het gevoel van het spelen ook drastisch veranderen. Door de vellen bij een gewoon drumstel veren de stokken bij een slag namelijk meer dan op de meeste pads. Om thuis zonder geluidsoverlast te oefenen of om met een band op fluistervolume te repeteren is het echter ideaal. Over het algemeen spelen de meeste drummers toch het liefst op een akoestische drumset. Er komt ook veel meer bij de aanschaf van een elektronisch drumstel kijken. Buiten de Pads die dus overeenkomen met de ketels en de cymbals, heb je ook nog de besturingseenheid en versterking nodig (tenzij je uitsluitend met een hoofdtelefoon speelt).

Roland V-drumsElektronisch drumstel

Drums in metal, grunge, alternative, ...

Hoe dan ook, het gewone drumstel is nog steeds zeer populair. Het genre metal dat door groepen als Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple en dergelijke was ingezet is nooit uitgestorven en wordt heden ten dage nog steeds gespeeld door bijvoorbeeld Metallica, Venom, Sodom, enz. Het heeft wel de nodige wijzigingen ondergaan en er zijn veel subgenres binnen metal ontstaan. In al deze stijlen rock en alternative rock speelt het drumstel een prominente en vaak virtuoze rol en het wordt dus voorlopig niet met uitsterven bedreigd!

Drumset Terry Bozzio
De wel érg uitgebreide set van Terry Bozzio...

Links

Drumstellen:

Vellen:

Elektronische drums:

Bekkens:

Stokken:

Drumcomputers:

Donatie

Dit is een gratis site, die al sinds 2003 voortdurend wordt uitgebreid en geactualiseerd. Als jij ook wilt dat dat zo blijft, doe dan een donatie aan Popschool Maastricht >>

Bijgewerkt op: 19 Juni, 2024