Homestudio
Wil jij zelf muziek gaan produceren? Dat kan tegenwoordig steeds makkelijker! Als je een pc of laptop hebt die redelijk snel is, ben je al heel ver. Toch is er een aantal onderdelen belangrijk! In dit artikel geven we je basisinformatie over het beginnen met een homestudio op basis van een Digital Audio Workstation (DAW)..
DJ/Production software (DAW)
Om muziek te maken en te bewerken, moet je een DAW gebruiken. DAW staat voor Digital Audio Workstation. Dit is een computerprogramma. Er zijn tientallen verschillende DAW’s, dus ga op internet kijken welke het meest geschikt is voor jouw genre muziek. Let wel op dat de DAW ook werkt met het besturingssysteem (Windows, Apple OS, Linux, …) van jouw computer of laptop. Jouw DAW zorgt ervoor dat jij de muziek die je wilt maken, kunt opnemen en aanpassen met de software. Je kunt op het internet oneindig veel extensies downloaden voor elke DAW, dit kunnen wat gratis geluiden zijn, maar ook plugins van honderden euro’s.
Een DAW kan ook samenwerken met jouw analoge muziekinstrumenten. Zo kun je het geluid van je elektrische gitaar opnemen, de klanken van je keyboard of de zang met je microfoon. In de DAW kun je daarna het geluid bewerken en veranderen. Ook kun je het gaan combineren met bijvoorbeeld je zelfgemaakte drumloop. Je gaat steeds een stapje verder en uiteindelijk heb jij je eerste zelfgemaakte track. Wil je meer weten over het thuis muziek produceren? Kijk dan ook eens op Inside Audio.
Ben jij aan het zoeken naar een goede DAW, maar heb je hier geen ervaring mee? Kijk dan eerst naar FL Studio, want dit is de meest gebruiksvriendelijke DAW.
Dit zijn de bekendste:
- Logic Pro X (alleen geschikt voor Apple)
- Pro Tools
- Studio One
- Ableton Live
- FL Studio (Fruity Loops)
- Audacity (gratis!)
Enkele functionaliteiten van een DAW:
- Meerdere sporen audio opnemen
- Digitale plugins inladen die je DAW extra functies geven
- Geluid geavanceerd bewerken met effecten als EQ (toonregeling) en reverb (galm)
- Mixen en masteren van geluid
Eigenlijk compleet van A tot Z een nummer opbouwen en bewerken naar wens.
Digital Audio Workstation
Studio monitors en koptelefoons
Natuurlijk moet je kunnen horen of de muziek die jij maakt daadwerkelijk goed klinkt. Soms kan je muziek via een koptelefoon heel anders klinken dan met studio monitors. Zorg ervoor dat je je opgenomen muziek in elk geval altijd checkt met de studio monitors, om te voorkomen dat je muziek ineens heel anders klinkt over een ander weergavesysteem. Het grootste verschil tussen normale computer speakers, HiFi speakers en echte studiomonitors is dat deze laatste gemaakt zijn om alle frequenties van hoog tot laag in precies de juiste onderlinge balans weer te geven. Dus wil je een kwalitatief goede track maken, raden wij je zeker aan om goede studio monitoren te hebben. Ook de opstelling van je monitorboxen luistert nauw. Zorg ervoor dat jouw muziek perfect klinkt voordat die uit de studio komt.
Studio monitors
Akoestiek
De akoestiek van je studio speelt ook een grote rol. Die moet zo neutraal mogelijk zijn. Als de akoestiek bijvoorbeeld een bepaalde toon laat overheersen, dan ga je die in je mix compenseren door hem zachter maken. Daardoor ga je die toon missen als je je track op een andere plaats beluistert.
Heb je een aparte opnameruimte? Dan is het ook goed om die, bijvoorbeeld met dempingsmateriaal, zo neutraal mogelijk te laten klinken. Als je rechtstreeks opneemt, dus zonder microfoons) dan speelt dit natuurlijk geen rol.
Koptelefoon
Een goede studio koptelefoon gaat je ook helpen met je producties. Soms is het fijner om je muziek te beluisteren via een koptelefoon, voor de kleine details. Het verschil tussen een normale consumenten koptelefoon en een studio koptelefoon is dat de studio koptelefoons een natuurlijk geluidsbeeld weergeven, zo neutraal mogelijk. Vaak hebben consumenten koptelefoons een bassboost of andere techniek verwerkt, om de meeste liedjes goed te laten klinken, maar voor het produceren heb je een zo neutraal mogelijk geluid nodig. De studio koptelefoons hebben vaker ook een breder bereik van tonen, zowel in de hoogte als in de laagte. Daarnaast hebben bepaalde studio koptelefoons een betere isolatie, zodat alle tonen beter hoorbaar zijn als er omgevingsgeluid is of als je een zangpartij opneemt terwijl je via de koptelefoon de begeleiding hoort. Je wilt dan niet dat de begeleiding “lekt” in de microfoon via de koptelefoon.
Studio koptelefoon
Een MIDI-studio controller
Ook kun je een MIDI-studiocontroller overwegen aan te schaffen voor je studio. Dit apparaat is niet altijd nodig, maar het zal het produceren een stuk makkelijker en leuker maken. Studio controllers zijn er in verschillende soorten, maten en prijzen. De controller zorgt ervoor dat de bediening over het algemeen een stuk soepeler verloopt. Zo kun je bijvoorbeeld op een midi controller pianotoetsen aanslaan in plaats van noot voor noot met je muis te tekenen in je DAW. Wat we ook nog aanraden is een kleine midi piano, om je workflow te verbeteren.
Midicontroller
Heb je minder budget? Dan raden wij je aan om stap voor stap dit lijstje af te gaan. Zorg er dus eerst voor dat je een goede pc/laptop hebt, daarna schaf je een DAW aan, vervolgens een koptelefoon en/of studio monitors en als laatste een MIDI Controller/midi pianootje. Dan is je homestudio al behoorlijk compleet!
Tekst: Jeffrey Muller, Sander Sanders
Donatie
Dit is een gratis site, die al sinds 2003 voortdurend wordt uitgebreid en geactualiseerd. Als jij ook wilt dat dat zo blijft, doe dan een donatie aan Popschool Maastricht >>
Bijgewerkt op: 14 November, 2024