Geluidsisolatie van een studio

Muziek is er in allerlei verschillende soorten en stijlen en ook het volume van het geluid dat  wordt voortgebracht kan nog al eens erg verschillend zijn. Zo heeft een akoestische gitaar toch wat minder impact dan een drumstel en zeker wanneer je gaat werken met elektronische versterkers kan het voorkomen dat je huisgenoten of buren toch wat minder blij zijn met je hobbykeuze.

Daarom hier wat tips wanneer je van plan bent je eigen muziekruimte te gaan maken, isoleren is dan een echte must. De spreekwoordelijke eierdozen helpen wel een beetje om de akoestiek binnen de ruimte wat minder galmend te maken, maar ze isoleren nauwelijks.

Het plan bedenken

Zoals eerder aangegeven kan geluid erg verschillend van aard zijn. Bepalend is niet alleen het volume, maar ook de frequentieverdeling. Lage tonen (bassen) hebben veel energie en zijn daardoor veel lastiger te isoleren dan hoge. Bassisten en drummers zijn dus vaak duurder uit dan bijvoorbeeld  dwarsfluitisten.

Studio isoleren

Wanneer je wilt gaan isoleren is het belangrijk dat je eerst de functie bepaalt van de muziekruimte en welk resultaat je voor ogen hebt. Wordt het een repetitieruimte voor jezelf, voor de hele band wordt het een studio, waarbij je ook ongewenste geluiden van buiten wilt weren?

Is dit haalbaar met het beschikbare budget? Uiteraard kun je een muziekstudio laten bouwen door een erkend bedrijf maar wanneer het budget niet toereikend is kun je hier ook zelf mee aan de slag gaan. Hoe ver wil of moet je gaan om tot een goed resultaat te komen? Wil je een complete doos-in-doos constructie creeëren of pak je enkel de knelpunten aan? Dit is vooral afhankelijk van de bouwwijze van de ruimte, bijvoorbeeld houten of betonnen vloeren, gipsplaat wanden of baksteen, en van welk soort muziekinstrument er wordt bespeeld. Probeer in ieder geval de isolerende voorzieningen vóór het bouwproces al precies te bepalen, wanneer je achteraf wijzigingen dient door te voeren ben je vaak een stuk duurder uit, zeker wanneer verkeerde keuzes zijn gemaakt.

De isolatie

Geluidsisolatie studio

De eerste basis van de isolatie van een ruimte is door gebruik te maken van massa en kierdichting, wanneer je echt voor een meer effectieve oplossing gaat, dien je voorzetsystemen toe te passen waardoor trillingen niet worden overgebracht naar de basisconstructie. Meestal ga je bij het laatste ook uit van een doos-in-doos constructie. Hierbij worden ontkoppelende voorzieningen getroffen voor wanden, plafond en vloer. Hou er rekening mee dat ook de toegang tot deze ruimte erg isolerend dient te zijn (zware, goed sluitende, niet kierende en eventueel zelfs dubbele deur) en dat de ruimte ook ventileerbaar en eventueel te verwarmen is.

Wanneer je meer wilt weten over de mogelijkheden kun je natuurlijk altijd contact opnemen met een professioneel bedrijf gespecialiseerd in geluidsstudio’s.

Tekst: Freek Kanters

Links

Donatie

Dit is een gratis site, die al sinds 2003 voortdurend wordt uitgebreid en geactualiseerd. Als jij ook wilt dat dat zo blijft, doe dan een donatie aan Popschool Maastricht >>

Bijgewerkt op: 19 Juni, 2024