Trombone
De trombone is een koperen blaasinstrument, dat sinds de 15e eeuw bestaat.
Het woord is Italiaans voor "grote trompet". De trombone bestaat in een aantal varianten: de sopraantrombone (zeldzaam), de alt-trombone (soms ook voor kinderen gebruikt), de tenor-trombone (toonomvang als trompet, maar een oktaaf lager) en de bastrombone. De tenor trombone zie je het meest. Met een kwartventiel kan de omvang een kwart (4 tonen) naar beneden worden uitgebreid. Een kwartventiel kom je op een tenortrombone of op een bastrombone tegen. De buis is cylindrisch en loopt pas bij de beker conisch uit.
Door harder blazen en een hogere lipspanning kun je hogere tonen spelen: de natuurtonen uit de natuurtoonreeks, zie ook bij de trompet. Door de buis uit te schuiven kun je die tonen verlagen om de in de natuurtoonreeks ontbrekende tonen te kunnen spelen. De verschillende standen van de uitschuifbare buis worden posities genoemd. Zie hier onder voor de tabellen met posities voor de verschillende tonen.
De trombone is van verguld messing gemaakt. Er zijn tegenwoordig ook kunststof trombones die niet eens zo slecht zijn, ook in een kleine uitvoering die geschikt is voor kinderen.
Schuiftrompet?
Een naam die nog wel eens ten onrechte gebruikt wordt voor de trombone is "schuiftrompet". De schuiftrompet is echter een ander instrument. Het is zoals de naam al zegt een trompet met een schuif ipv. ventielen. Een schuiftrompet is veel kleiner dan een trombone. De schuiftrompet is vooral in Engeland gebruikt in de 19e eeuw. Overal elders kwam sinds de uitvinding van het ventiel in 1815 de ons bekende trompet met 3 ventielen in zwang.
Schuiftrompet
Ventieltrombone, trombone mondstuk, dempers
Er bestaan ook ventiel trombones, die dan dus geen schuif hebben. Door de buis van de trombone in te schuiven wordt de toon hoger, door hem uit te schuiven lager.
Het mondstuk van een trombone lijkt op dat van een trompet, alleen is het wijder en groter. Het vereist dus ook een andere embouchure om er op te spelen.
Ook bij een trombone worden dempers gebruikt om andere sounds te krijgen. Enkele soorten zijn: cup mute, harmon mute, bucket, plunger ("ontstopper", voor de wah-wah geluiden), practice mute (om zacht te kunnen oefenen).
Notatie trombone muziek
Wat de notatie betreft is er iets raars aan de hand met de trombone in vergelijking met veel andere koperblazers. Trombonemuziek voor tenor wordt genoteerd in de F-sleutel (bassleutel), maar niet transponerend, hoewel het instrument eigenlijk een Bb instrument is... Hoge tonen worden soms nog in de tenorsleutel genoteerd (C sleutel op de 4e lijn). De bastrombone wordt hetzelfde genoteerd als de tenor, omdat dit instrument vooral lage tonen moet spelen, wordt de tenorsleutel bijna nooit gebruikt voor dit instrument..
Tabellen met de noten en posities voor de trombone
Een pdf tabel met de noten en de posities voor trombone vind je hier: posities trombone 1
Hier is er nog een, met de tonen in elke positie, met en zonder kwartventiel: posities trombone 2
Ventieltrombone vingerzettingen
Zie ook:
Trombone links
- Trombone.org online trombone magazine
- Trombone USA trombone page of the world
- Trombonist online Engelse trombone site
- Digischool trombone pagina
- Trombone site NL
- Startkabel trombone links
- Bart van Lier, Nederlands beroemdste trombonist
- Jazzmasters trombone pagina
- International trombone association ITA
- Vincent Bach trombones
- Yamaha trombones
- Holton trombones
- Getzen trombones
- Selmer/Conn/King trombones
- Jupiter trombones
- Henk Rensink, mondstukken specialist. Ook interessante artikelen erover.
- Thoren muziek, reparatie blaasinstrumenten. Interessante info over oa. onderhoud
Donatie
Dit is een gratis site, die al sinds 2003 voortdurend wordt uitgebreid en geactualiseerd. Als jij ook wilt dat dat zo blijft, doe dan een donatie aan Popschool Maastricht >>
Bijgewerkt op: 14 November, 2024