Microfoontechniek, presentatie

Hoe gebruik je als zanger(es) je microfoon het beste? Dos en don'ts.

Microfoontechniek, presentatie

Zing je pop, rock, jazz, enz. dan zijn je microfoon en je microfoontechniek ook heel belangrijk. Kies een microfoon die goed bij je stem en je stijl past. Er zijn écht grote klank- en kwaliteitsverschillen, die overigens zeker niet altijd parallel met de prijzen lopen. Uitproberen en met collega's praten over hun ervaringen, advies van je docent helpen hier. Oefen ook mét microfoon, het zingt echt heel anders dan zonder! Als je met een band optreedt is het wennen om jezelf via de luidsprekers te horen ipv. alleen rechtstreeks! Een goed monitorsysteem of in-ear systeem om je zelf tijdens een optreden te horen helpt om beter te zingen en om je stem heel te houden. Probeer ook het geluidsniveau op het podium laag te houden! Als veel bewegen/dansen onderdeel van je presentatie is, zijn een goede conditie en een goede ademhaling nóg belangrijker!

Microfoontypes

Er zijn speciale zangmicrofoons, zoals de overbekende Shure SM58. Het zijn altijd richtmicrofoons van het cardioide of hypercardioide type. Veel fabrikanten maken prima zangmicrofoons: AKG (D3700, D3800 C900), Beyerdynamic (Opus 69, Opus89, TGX58), Sennheiser (EV845, EV856, EV945, EV956) en Shure (SM58, SM58bèta, SM87). Probeer ze vooral naast elkaar uit, duurder is niet altijd per definitie beter, een mic moet bij je stem passen! Een dure condensatormicrofoon als de Neumann KS104 is ook niet persé ieders vriend. Je hoort dan ook echt álles. Alleen fijn voor vocalisten met een uitstekende stem én stembeheersing!

Neumann KMS 104 en 105Shure SM85betaBeyer TGX58

Draadloze microfoons

Steeds vaker worden door zangers en zangeressen draadloze (wireless) microfoons gebruikt. Er zijn microfoons waar de zender al zit ingebouwd, er zijn ook losse opsteekzenders te koop die je op je bestaande microfoon kunt prikken. Via de bijbehorende ontvanger komt het signaal dan bij de mengtafel terecht. De kwaliteits verschillen zitten vooral in het zendbereik, de (on)gevoeligheid voor storingen en interferentie (beïnvloeding door andere zendsystemen), het frequentiebereik en de hoeveelheid ruis. Voordeel is natuurlijk je bewegingsvrijheid. Aan de andere kant: als je ver weg loopt van je monitor, hoor je jezelf niet meer zingen! Een inear monitorsysteem met een beltpack is dan misschien een oplossing.

Microfoon tips voor zangers, zangeressen

  • Houd je hand(en) bij het zingen niet om de microfoonkop heen, dit verandert de klank van de microfoon en verhoogt het risico op rondzingen (feedback, gepiep). Human Beat Boxers en rappers doen het soms opzettelijk vanwege het geluidseffect: als je maar weet wat je doet en waarom.
  • Tik niet tegen de microfoon tijdens het zingen, dat is hoorbaar via de installatie!
  • Zorg dat de stekker goed zit vastgeklikt, zodat de plug er niet uit kan vallen tijdens je optreden.
  • Houd evt. nog het snoer met een slag om je hand vast.
  • Laat je microfoon niet vallen. Meestal is hij niet meteen kapot, maar het geluid kan er wél van veranderen, helaas wordt het nooit beter...
  • Zet je de microfoon op een statief, zorg dan dat de klem goed past en bestudeer het artikel over microfoonstatieven
  • Leer werken met de afstand en de hoek van je microfoon ten opzichte van je mond. Daar kun je zowel het volume als de klank mee beïnvloeden!
  • Zorg dat je jezelf goed hoort via de monitor. Als je jezelf niet goed hoort ga je snel je stem forceren. Te hard geluid is ook weer niet goed: dan ga je te voorzichtig zingen en/of verder van je microfoon, wat een dun geluid geeft en meer rondzingproblemen (feedback).
  • Er zijn microfoons met een schakelaar. Die kan dus ook op "off" staan...
  • Professionele zangers/essen hebben een eigen microfoon, met bijbehorende microfoonklem. Daar zijn ze aan gewend en je wordt zo ook niet besmet met virussen van andermans microfoon.
  • Van veel microfoons kun je het "sponsje" dat speekseldruppels en stof opvangt uitwassen in een lauw sopje. Doe dat af en toe. Voor montage heel goed laten drogen!
  • Heb je een draadloze microfoon, zorg dan voor verse batterijen, cq. opgeladen accu's. Houd altijd een gewone microfoon als backup voor als om wat voor reden dan ook het draadloze systeem niet wil werken of storing heeft.
  • Leer je microfoon statief goed bedienen. Dit is geen flauwekul!!!

Links:

 

Donatie

Dit is een gratis site, die al sinds 2003 voortdurend wordt uitgebreid en geactualiseerd. Als jij ook wilt dat dat zo blijft, doe dan een donatie aan Popschool Maastricht >>

QR code https://popschoolmaastricht.nl:443/college_zang_microfoontechniek.php?menu=menuZang

Bijgewerkt op: 5 November, 2023